Tünelin ucunda ışık var

Tünelin ucunda ışık var

Vakıf Katılım

Bu sabah Çin’de açıklanan yılın ilk çeyreğine ait GSYH rakamı yıllık bazda %6 olan daralma beklentilerinin üzerinde %6,8 geri çekildi. Çeyreksel bazda ise daralma %10 civarındaki beklentilere paralel olarak %9,8 oldu. Bu rakam GSYH verisinde 1992’den bu yana en zayıf rakam oldu. Ancak rakamlar zayıf olsa da hafta içinde dış ticaret rakamlarının da gösterdiği gibi korkulandan daha kötü bir tablonun ortaya çıkmayışı Çin’de en kötünün geride kalmış olabileceğine yönelik algı yaratıyor.

Diğer taraftan ABD’de Beyaz Saray’ın ekonomiyi yeniden açmak için bir yol haritası ortaya koyması ile tünelin ucundaki ışığın görülmesi risk iştahını belirgin şekilde destekliyor. Şirketler tarafında ise Boeing’in üretime yeniden başlayacağını açıklaması ve Gilead’in korona virüsüe karşı ilaç geliştirmek için yaptığı çalışmalarda tatmin edici sonuçlar aldığına yönelik haber akışı iyimserliği üst seviyeye taşıyor. Bu kapsamda haftanın son işlem gününde risk iştahında güçlü bir artış yaşanıyor. Açılış itibariyle Borsa İstanbul’un da bu iyimserliğe paralel hareket etmesini bekliyoruz.

BEKLENTİLERİMİZ

Direncini koruyan Borsa İstanbul’da bugün pozitif fiyatlama bekliyoruz. Dün küresel piyasaların net bir yöne doğru hareket etmekten ziyade dalgalı bir performans sergilemesi Borsa İstanbul üzerinde de etkisini gösterdi. Bu noktada endeksin gün içinde sık sık yön değiştirmesi dikkat çekerken 95.000-97.000 aralığında hareket edildiğini gördük. Genel olarak baktığımızda teknik göstergeler satışlar 95.000’in üzerinde karşılandıkça aşağı yönlü risklerin limitli olduğuna işaret ediyor. Ancak bunun momentum kazanımı yaratması için endeksin 97.500’ün üzerinde kapanışlar yapması gerektiğini düşünüyoruz. Dolayısıyla yurtdışının güçlü olmasının desteği ile bugün pozitif bir seyir izlemesini beklediğimiz endeksin günü ne derece kuvvetli kapatacağını izleyeceğiz.

EUR/USD kritik seviyelerde. Küresel risk iştahındaki kırılganlığın yatırımcıların dolar tercihini öne çıkarması paritenin 1,09’un altına gerilemesine neden olurken EUR/USD haftanın son işlem gününe de bu seviyenin altında başlıyor. Özellikle 1,0880’in altındaki rakamların parite üzerindeki baskının artarak devam etmesine neden olabileceğini düşünüyoruz. Veri tarafında ise bugün Euro Bölgesi’nden TÜFE rakamı dışında önemli makroekonomik veri bulunuyor. Ancak verinin nihai nitelikte olması nedeniyle anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz.

TL negatif ayrışıyor. TL üzerindeki baskı artarak devam ederken ayın başından bu yana bakıldığında TL’nin dolar karşısındaki %5’e yaklaşan değer kaybı ile diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştığını görüyoruz. Kurdaki yükselişte özellikle küresel ekonomide beklenen resesyon nedeniyle yatırımcıların güvenli liman olarak kabul edilen para birimlerine yönelmesi en önemli neden olarak öne çıkıyor. Bunun yanında Türkiye’nin kendine özgü ekonomik kırılganlıklara sahip olması ise TL’ye negatif ayrışma olarak yansıyor. Teknik açıdan bakıldığında 6,9250’nin üzerindeki rakamların yukarı yönlü risklerin devamına işaret ettiğini söylemek mümkün.

Tahvil faizleri zayıf TL’nin etkilerini hissediyor.  Küresel risk iştahının düşük olması ve TL’nin de bu kapsamda değer kaybetmeyi sürdürmesi tahvil faizlerinde yukarı yönlü baskı yaratıyor. Bu kapsamda 10 yıl vadeli tahvil faizi beklentilerimize paralel olarak %14 seviyesinin üzerine yerleşmiş durumda. TCMB ise bugün Nisan ayı beklenti anketini açıklayacak. Enflasyon %12’nin hemen altında seyrederken ankette özellikle gelecek haftaki PPK toplantısı öncesinde politika faiz oranlarına ilişkin tahminlerin ne yönde değiştiğini görme şansı bulacağız. Ayrıca enflasyon beklentilerinde iyileşme olup olmayacağı ise gelecek dönem para politikasının seyrine ışık tutabilir.

Ons altın 1700 doların üzerinde tutunuyor. Hemen hemen her bölgeden gelen makroekonomik göstergelerin belirgin şekilde bozulma sinyalleri vermeye başlaması güvenli liman algısını canlı tutmayı sürdürüyor. Bu kapsamda zaman zaman artan kâr satışı baskısı geri çekilmelere neden olsa da altının ons fiyatının gelen satışları şimdilik 1700 doların üzerinde karşılamakta çok fazla zorlanmadığını söylemek mümkün. Teknik görünümde ise 1720 doların altına inilmesi ile kısmen zayıflık ortaya çıktığını görüyoruz. Kaldı ki haftanın son işlem gününde küresel risk iştahının güçlü olması altının işini zorlaştırıyor. Bu noktada 1700 doların üzerinde haftalık kapanış yapılıp yapılmayacağını izleyeceğiz.


Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı