Sırbistan’dan Kosova’ya KOVİD-19 yardımı

Sırbistan’dan Kosova’ya KOVİD-19 yardımı

Vakıf Katılım

Dış Haberler, 17 Nisan (HİBYA) - Koronavirüs (KOVİD-19) salgını süresince 1998-1999 Kosova Savaşının düşman iki tarafı Kosova ve Sırbistan, virüs ile mücadele doğrultusunda ilk kez koordineli bir adım attı.

1999’da NATO tarafından Sırbistan’a yapılan hava saldırıları ardından bağımsızlığını kazanan Kosova, KOVİD-19 salgını sürecinde Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri’nden destek aldı. Destek veren diğer ülkelerden bir tanesi de Sırbistan oldu.

Kosova Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Faik Hoti Cuma günü yaptığı açıklamada Sırbistan’ın Kosova’ya 1000 küsur KOVİD-19 testi verdiğini açıkladı. Perşembe günü de Kosova Sağlık Bakanı Arben Vitia içinde Sırbistan’ın da bulunduğu Batı Balkan Ülkeleri ile ortak koordinasyon çalışmaları için telekonferans gerçekleştirdi.

KOVİD-19 sebebiyle mecburi iş birliği 2018’den beri iki ülke arasındaki gergin ilişkileri bir nebze hafifletmiş oldu. İki ülke arasında Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunu yaptığı müzakereler en son 2018 yılında yapılmıştı. Kosova, Sırbistan’dan bağımsızlığını 2008 yılında ilan etmişti. Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığı hala tanımıyor.

Kosova Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Kosova’da 449 aktif KOVİD-19 vakası tespit edildi, 12 kişi hastalık sebebiyle hayatını kaybetti.

John Hopkins Üniversitesinin Sırbistan verilerine göre,  5690 KOVİD-19 vakası tespit edildi. Ülkede 110 kişi virüs sebebiyle yaşamını yitirdi.


Hibya Haber Ajansı