Rosenergoatom: Mobil veri merkezlerine ilk müşterilerin bilgisayar ekipmanları yerleştirildi

Rosenergoatom: Mobil veri merkezlerine ilk müşterilerin bilgisayar ekipmanları yerleştirildi

Vakıf Katılım

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Elektrik Enerjisi Departmanı Rosenergoatom’un, geçen senenin Mart ayında Kalinin NGS Veri İşleme Merkezi sahasında kurulan iki adet Konteyner Veri İşleme Merkezine, bilgisayar ekipmanlarını ilk yerleştiren müşteriler “Greenminer” (Belarus Cumhuriyeti) ve Rus şirketi “Intelion” oldu.

 

Kalinin NGS Veri İşleme Merkezi, Rosenergoatom’un ticari müşterilerine kendilerine ait Mobil Veri Merkezlerini veya Konteyner Veri İşleme Merkezlerini aynı zamanda kendi bilgisayar ekipmanlarını, şirketin konteyner tipi Veri İşleme Merkezlerine yerleştirme imkânı sunduğu ilk hazır altyapı sahası. Saha, 2 hektarlık alana ve 30 adet Modüler/Konteyner Veri İşleme Merkezinin yerleştirilebilmesi için toplam 30 MW(Megawatt) güç kapasitesine sahip.

 

Konteynerlerin her biri toplam 1 MW'a kadar kapasiteye sahip, 300 ile 500 adet arasında müşterilere ait bilgisayar ekipmanını barındıracak şekilde tasarlandı. Böyle bir konteyner veri merkezinin kurulması için düz bir platform, elektrik ve iletişim kanalı yeterlidir. Hava soğutmalı Konteyner Veri İşleme Merkezleri, Rosatom’un endustriyel güvenlik standartları dikkate alınarak özel amaçlı konteyner bazında tasarlandı.

 

Müşterilerin sunucu ekipmanlarını bağlama, kurma çalışmaları ve hizmetleri, müşteriler ile sıkı bir işbirliği içinde olan ve projelerin çok kısa bir zaman çerçevesinde çalışmaya başlamasını sağlayan Kalinin NGS Veri İşleme Merkezinde görevli ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Sahanın toplam kesintisiz güç kaynağı Kalinin NGS’nin dağıtım trafosuna iki adet kablo hattı ile bağlanan Veri İşleme Merkezinin 80 MW kapasiteli PS 110/10kV trafo merkezi tarafından sağlanıyor.

 

Rosenergoatom Genel Müdür Yardımcısı, Ekonomi ve Finans Müdürü Sergey Migalin yaptığı açıklamada, “Rosenergoatom, nükleer santrallerin ve nükleer sanayinin diğer enerji tesislerinin yakınında beş adet bu tarz altyapı sahası kurmayı planlıyor. Trafo merkezlerine dâhili bağlantı, sahaya kesintisiz enerji temini, IT ve iletişim donanımlarına yüksek kalitede enerjinin sağlanması, minimum seviyede toptan elektrik fiyatlarının elde edilmesi ve müşteriye ait ekipmanlara güvenilir koruma sağlıyor. Tüm altyapı sahalarının toplam kapasitesi 240 Mw'dan fazladır” dedi.

 

Rosenergoatom’a ait Konteyner Veri İşleme Merkezleri, müşteri ekipmanlarının güvenli çalışmaya devam edebilmesi için gazlı yangın söndürme sistemi, kesintisiz güç kaynağı, hava soğutma, erişim kontrolü ve kamera sistemleri ile donatıldı.

 

Konteyner Veri İşleme Merkezi gibi bir ürünün inşa edilmesi ve dış pazarlara açılmasının arkasında yatan neden, müşterilerden gelen talep artışı ve buna bağlı olarak yeni ilgili hizmetlerin hayata geçirilme ihtiyacından kaynaklanıyor.


Hibya Haber Ajansı